De huisartsenzorg

In Nederland wonen 17 miljoen mensen en zijn er circa 6.000 huisartsenpraktijken en 60 gezondheidscentra. Ruim 75% van de Nederlanders gaat één of meer keer per jaar naar de huisarts.

Dit betekent dat er bij de huisartspraktijken en gezondheidscentra een grote behoefte is aan professionele mensen die er mede voor zorgen dat de verschillende gezondheidsvragen kunnen worden beantwoord en ziekte-problematiek kan worden ondersteund. De patiënt moet dagelijks met vertrouwen een bezoek aan de praktijk kunnen brengen en jou op je professionaliteit kunnen aanspreken. Daarom ben jij belangrijk, is jouw rol in de huisartsenzorg belangrijk en kun jij het verschil maken! Een baan in de huisartsenzorg is een baan die er dus echt toe doet!

De verschillende beroepen

Als doktersassistent ben jij het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Als spil van de praktijk heb je veel eigen verantwoordelijkheid. 3 jaar mbo-niveau 4 of 15 maanden omscholingstraject

Als triagist maakt jij de eerste inschatting over hoeveel spoed er achter een gezondheidsklacht van een patiënt zit. Door vragen te stellen, bepaal jij hoe  deze patiënt het best geholpen kan worden. Post mbo-opleiding

Een praktijkondersteuner heeft eigen spreekuren en begeleidt en coacht patiënten met chronische aandoeningen, ouderen of patiënten met psychische problemen. Post hbo-opleiding

Als verpleegkundig specialist neem je spreekuren van de huisarts over met oog voor verpleegkundige werkzaamheden. Je voert zowel medische als verpleegkundige handelingen uit. Duaal hbo-masteropleiding

Als physician assistant neem je zelfstandig spreekuren van de huisarts over. Je doet zelf lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en voert bepaalde medische handelingen uit. Duaal hbo-masteropleiding

Om een huisartsenpraktijk draaiende te houden, heb je iemand nodig die ervoor zorgt dat de bedrijfsvoering zowel kwalitatief als kwantitatieve helemaal top is. Dat is de praktijkmanager. Een rol zonder zorgtaken. Hbo denk- en werkniveau

Een op een contact met je patiënten

Mensen blijven veelal bij een-en-dezelfde praktijk, blijven meestal verbonden aan dezelfde huisarts en patiënten met een chronische aandoening (medisch en of psychisch) staan vaak voor een langere periode in contact met jou als zorgprofessional. 

Hierdoor bouw jij een vertrouwensband op met je patiënten; heb je een-op-een-contact tijdens een telefonisch- of fysiek spreekuur. Heb je soms contact met de mantelzorgers of andere in het sociale netwerk, en zorg je er samen met je collega’s in de praktijk voor dat de patiënt de juiste hulp krijgt. De patiënt moet hierop kunnen vertrouwen en juist door het vertrouwen van je patiënten te winnen, kun je ze echt verder helpen.

Een baan in de zorg met vaste werktijden

Spreekt een baan in de zorg je aan, maar wil je of kun je geen onregelmatige diensten draaien? Dan is een baan in de huisartsenzorg perfect. Je verricht kleine medische handelingen, begeleidt patiënten met bijvoorbeeld medicijngebruik of helpt hen veranderingen in hun levensstijl aan te brengen. En je kunt elke dag gewoon om vijf uur naar huis.

Toch weekend- en nachtdiensten draaien? Dan kun je als triagist werken op de huisartsenpost, waar je dringende zaken die niet tot de ochtend kunnen wachten beoordeelt. Daar krijg je ook nog eens een toeslag voor.

Zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheid

Als zorgprofessional in de huisartsenzorg werk je veelal zelfstandig onder de verantwoordelijkheid van de huisarts. Als onderdeel van het zorgteam, heb je naast overleg met de huisarts of andere specialisten, ook veel contact met de andere leden uit het zorgteam. Zowel de doktersassistent, de triagist en praktijkondersteuner bepalen mede de behandelrichting en zijn een wezenlijk onderdeel in het proces rondom de patiënt. Een ieder met een eigen verantwoordelijkheid en een bepaalde mate van zelfstandigheid. En altijd in overleg met de patiënt.

Geen dag is hetzelfde

In een huisartsenpraktijk kan van alles gebeuren. Patiënten komen met al hun zorgvragen naar de huisartsenpraktijk, of het nu gaat om acute situaties, kleine medische ingrepen of begeleiding en zorg bij hun chronische ziekte. In de huisartsenpraktijk ben je de spin in het web. Je bent er voor de patiënten, onderhoudt het eigen spreekuur, de administratie, de praktijkorganisatie en neemt deel aan teamoverleg. Naast genoemde taken zijn er altijd onverwachte wendingen in het verloop van de dag! Geen dag is hetzelfde in de praktijk!

Jij maakt het verschil

Als zorgprofessional in de huisartsenzorg doe je er echt toe. Of je nu een doktersassistent, triagist of praktijkondersteuner bent, met jouw kennis en kwaliteiten, je expertise en achtergrond zorg jij dat jouw patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Jij bent van grote toegevoegde waarde en helpt iedere dag weer de patiënten op weg. Jij maakt het verschil!

Kom werken in de huisartsenzorg!

Met een baan in de huisartsenzorg beteken je iets voor een ander en je hebt zekerheid voor jezelf. Met jouw hulp en advies kun je een verschil maken in het leven van patiënten. Daarbij heb jij de zekerheid van een stabiel inkomen, werktijden die bij jou passen en afwisseling in je werk.