Doktersassistent

Als doktersassistent ben jij het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Als spil van de praktijk heb je veel eigen verantwoordelijkheid. Je doet administratie- en baliewerkzaamheden, hebt persoonlijk contact met patiënten en je verricht kleine medische handelingen. Een dankbare, dynamische baan met veel afwisseling! – 3 jaar mbo-niveau 4 of 15 maanden omscholingstraject

Sanne is doktersassistent. Bekijk haar verhaal.

 

 

Wat doet een doktersassistent?

Een doktersassistent werkt in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en ondersteunt de huisarts. Een doktersassistent werkt zelfstandig onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. Als doktersassistent ben je de spil in de praktijk en het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Je gaat met de zorgvraag van de patiënt aan de slag en bepaalt de urgentie en de passende vervolgactie. Jij zorgt ervoor dat de praktijk goed georganiseerd is en dat patiënten goed geholpen worden. Het werk van een doktersassistent is afwisselend. Je voert zelfstandig kleine medische handelingen uit, ondersteunt de huisarts bij medische handelingen als dat nodig is én je houdt de administratie (zoals patiëntendossiers) bij en beantwoordt de telefoon. Naast de genoemde zelfstandige werkzaamheden werk je meestal in teamverband. 

 

Welke medische handelingen voert de doktersassistent uit?

Het kan per praktijk wat verschillen welke medische handelingen je als doktersassistent uitvoert. Onderstaande handelingen zijn het meest standaard.

 • Opnemen van de bloeddruk
 • Toedienen van injecties
 • Prikken van bloed
 • Aanstippen van wratten
 • Verwijderen van hechtingen
 • Uitspuiten van de oren
 • Verbinden van wonden
 • Uitvoeren van urineonderzoek
 • Maken van uitstrijkjes
 • Steriliseren van instrumenten
 • Verlenen van EHBO

 

Welke administratieve taken heeft de doktersassistent?

 • Ontvangen en voorlichten van patiënten
 • Aannemen van de telefoon
 • Beheren van de correspondentie
 • Verspreiden van informatiefolders
 • Plannen van het spreekuur
 • Uitschrijven van herhaalrecepten
 • Beheren van de medicijnvoorraad
 • Patiëntendossiers op orde houden

De doktersassistent maakt deel uit van een multidisciplinair team in de huisartsenpraktijk. Er is regelmatig overleg met de huisarts en andere teamleden.  De doktersassistent heeft net als de huisarts een beroepsgeheim. 

 

Welke opleiding kun je volgen als je doktersassistent wilt worden?

Als je doktersassistent wilt worden, volg je een 3-jarige mbo-opleiding op niveau 4.
Je kunt je ook op latere leeftijd laten omscholen tot doktersassistent. In de meeste gevallen volg je dan een verkorte opleiding van 1 jaar tot 15 maanden.

 

Competentiegebieden

Elk competentiegebied is een verzameling van taken rond een aspect van zorg waarvoor een doktersassistent verantwoordelijkheid draagt. Alle competentiegebieden samen geven invulling aan de rollen binnen het totale zorgproces, zoals dat door de doktersassistent wordt verleend. Voor de zorgfuncties binnen de gezondheidszorg is het CanMeds model ontwikkeld. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor medisch specialisten en andere artsen leent het CanMeds-model zich goed om de competentieprofielen van alle professionals binnen de gezondheidszorg te beschrijven, zo ook die van de doktersassistent. In dit model is een aantal competentiegebieden geformuleerd. Deze competentiegebieden zijn:

 1. Vakinhoudelijk handelen.
 2. Communiceren.
 3. Samenwerken.
 4. Organiseren.
 5. Maatschappelijk handelen.
 6. Leren en ontwikkelen.
 7. Professioneel handelen.

Binnen deze competentiegebieden zijn de competenties geformuleerd waarover de doktersassistent dient te beschikken. Competenties zijn de bouwstenen van competentiegebieden (die op hun beurt nodig zijn voor de vervulling van het beroep).

Voor meer informatie over competenties en inhoud van het beroep kijk op de NVDA.

 

Kun je werk vinden als doktersassistent?

Er is veel vraag naar doktersassistenten. De kans is groot dat je snel een baan vindt als je je diploma op zak hebt.

 

Over de huisartsenzorg Persoonlijke verhalen

Aimée volgde de studie voor doktersassistent en werkte op diverse plekken: van de methadonbus tot de spoedeisende hulp en van het asielzoekerscentrum tot de huisartsenpraktijk.

Adem twijfelde tussen een baan in de verpleging of in de huisartsenzorg. Werken in een kleinere omgeving en langdurig contact met patiënten gaven voor hem de doorslag om doktersassistent te worden.

De afwisseling en het onvoorspelbare vindt Kim leuk aan haar werk. Maar haar voornaamste drijfveer is, dat ze het fijn vindt dat mensen blij zijn als zij ze helpt of als ze hen gerust kan stellen

Leander werkte in de commerciële sector maar haalde geen plezier uit zijn werk. In een traject met een werkcoach ontdekt hij dat de zorgsector veel beter bij hem past.

Said zocht naar een dynamische baan in de zorg. Hij dacht dat doktersassistent een vrouwenberoep was, maar hij kwam er al gauw achter dat dit onzin is.

Na tien jaar wassen, knippen, föhnen, verruilde Jessica knippen voor hechten en advies over kapsels voor advies over gezondheid.