Triagist

Als triagist maakt jij de eerste inschatting over hoeveel spoed er achter een gezondheidsklacht van een patiënt zit. Door vragen te stellen, schets je een goed beeld van de ernst van de klacht: hoe kan deze patiënt het best geholpen worden? Mensen bellen ook ’s avonds of in het weekend naar de huisartsenpost als ze denken dat de klacht niet tot de volgende dag kan wachten. Daarom heb je als triagist ook weekend- en avond/nachtdiensten. Help jij graag anderen en ben je geduldig en communicatief vaardig? Dan is een aanvullende opleiding tot triagist iets voor jou! – korte opleiding MBO-niveau

Maria is triagist. Bekijk haar verhaal.

 

Wat doet een triagist?

Als triagist werk je op een huisartsenpost. Patiënten die gezondheidsklachten hebben, en de huisartsenpost bellen, spreken als eerste met een triagist. Als triagist bepaal jij hoe ernstig de klacht is en wat de eerstvolgende acties zijn voor de patiënt. Kun jij de patiënt advies geven of geruststellen? Is een bezoek aan de huisarts nodig? Of moet er een ambulance komen? Als triagist heb je veel kennis nodig van ziektebeelden, je moet communicatief vaardig zijn en zelfstandig kunnen werken. Omdat mensen ook ’s avonds of ’s nachts kunnen bellen met een klacht die niet tot de volgende dag kan wachten, heeft een triagist ook avond en nachtdiensten.

 

Welke opleiding kun je volgen als je triagist wilt worden?

De korte opleiding tot triagist is een post mbo-opleiding van een aantal dagdelen. Dit betekent dat je de opleiding alleen kunt volgen als je een relevante mbo- of hbo-opleiding hebt afgerond, of als je al een aantal jaar ervaring hebt als doktersassistent of praktijkondersteuner. De opleiding tot triagist is voor doktersassistenten een waardevolle aanvulling op hun dagelijks werk. Veel triagisten werken deels op een huisartsenpost en deels als doktersassistent of praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk

 

Wat is het verschil tussen een huisartsenpost en een huisartsenpraktijk?

Als er een noodsituatie is en iemands leven is mogelijk in gevaar, dan bel je direct 112. Is er spoedeisende hulp nodig, dan kun je naar de eerstehulppost in het ziekenhuis gaan. Is er medische hulp nodig, maar is er geen sprake van levensgevaar, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts in een huisartsenpraktijk. Is de huisartsenpraktijk gesloten (na 17 uur of in het weekend) dan word je doorverwezen naar de huisartsenpost. Als je belt naar de huisartsenpost spreek je als eerste met een triagist.

Samen met de huisarts ben jij voor patiënten de eerste stap om zich weer beter te voelen of om beter te worden.

In een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum kun je verschillende beroepen uitoefenen. En leeftijd maakt daarvoor niet uit. Dus of je nu een vervolgopleiding zoekt of wilt omscholen, er is altijd een richting die bij jou past.