“Het is een ontzettend gave functie. Daarnaast is er een landelijk tekort aan doktersassistenten waardoor er volop baanperspectief is."

Leander van Manen
Doktersassistent in opleiding 

 

 

Leander werkte in de commerciële sector maar haalde geen plezier uit zijn werk. In een traject met een werkcoach ontdekt hij dat de zorgsector veel beter bij hem past. Hij kiest voor een opleiding tot doktersassistent: “Het is een ontzettend gave functie. Daarnaast is er een landelijk tekort aan doktersassistenten waardoor er volop baanperspectief is. Een prettig vooruitzicht.”

 

Leander in de praktijk

Leander zijn dag bestaat uit diverse werkzaamheden: “Aan de balie ontvang ik patiënten, handel ik administratieve werkzaamheden af, bel ik met patiënten en instanties en verricht ik medische handelingen. Bijvoorbeeld urine testen, oren uitspuiten, bloeddruk meten en patiënten meten en wegen. Maar ook hechtingen verwijderen, injecteren, wonden verbinden en zwachtelen. Aan de telefoon ben ik vooral bezig met plannen, urgentie bepalen van de klacht van de patiënt en patiënten terugbellen met een antwoord op hun vraag. Het leukste vind ik het helpen van mensen.  Er komen allerlei mensen met verschillende klachten. Dat maakt elke dag anders en de patiënten zijn doorgaans erg dankbaar.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Leander: “Toen ik begon in onze praktijk dachten een aantal patiënten dat ik de nieuwe huisarts was of een huisarts in opleiding. Een mannelijke doktersassistent hadden ze nog nooit gezien. Na verloop van tijd begrepen ze wat mijn rol was binnen de huisartsenpraktijk. Ze vinden het leuk dat ik voor dit beroep heb gekozen.”

 

Dit zeggen collega’s over hem

“Leander is een collega met een enthousiaste houding, die bereid is om anderen te helpen.”

“Hij is sociaal, meelevend en gezellig. Medische kennis en medisch handelen heeft hij snel onder de knie.”

“De rust die hij uitstraalt werkt voor mij heel prettig. Wat ik ook fijn vind is dat je het als team samendoet. Zonder dat teamgevoel ben je als doktersassistenten nergens.”

 

Is de praktijk iets voor jou?

Als je voldoening haalt uit het helpen van mensen en je verschil wilt maken ben je volgens Leander als doktersassistent hartstikke welkom: “De zorg staat onder druk en er zijn te weinig doktersassistenten. We kunnen dus veel meer collega’s gebruiken, ook om de kwaliteit van de zorg op peil te houden. Daarnaast is het gewoon een prachtig beroep.”

 

 

Overzicht van alle verhalen