“Mensen zijn soms verbaasd wat een doktersassistent allemaal doet, het is veel meer dan alleen de telefoon opnemen.”

Kim Vlieger,
Doktersassistent

 

Kim-Vlieger-Doktersassistent

Iets doen met mensen en administratie. Dat kwam als hoogste score uit de beroepskeuzetest van Kim. En dus ging ze opzoek naar een opleiding die daarbij past. Eerst orienteerde ze zich op de opleiding tot directiesecretaresse, maar daar ontbrak het contact met mensen. De opleiding tot doktersassistent bleek een schot in de roos. Nu combineert Kim administratieve taken met intensief contact met mensen tijdens haar eigen spreekuur.

 

Kim in de praktijk

De dagelijkse bezigheden van Kim bestaan uit baliewerkzaamheden als nieuwe afspraken inplannen of hulpvragen beantwoorden van patiënten, administratieve taken, de telefoon beantwoorden en haar eigen spreekuur. Tijdens haar spreekuur voert ze medische handelingen uit en begeleid ze patiënten. Wat doet een dokterassistent allemaal zelf?
Heel veel:

  • Injecties toedienen – Bloed afnemen
  • ECG’s maken – Wratten aanstippen
  • Bloeddruk meten – Uitstrijkjes maken
  • Oren uitspuiten – Wondverzorging
  • Urine onderzoeken – Vingerprikjes afnemen
  • Allergie spreekuur

 

Dit zegt haar collega

“Kim is heel stressbestendig. Ze blijft altijd rustig ook als patiënten ongeduldig zijn en snel geholpen willen worden. In de communicatie is Kim erg duidelijk. Ze kan goed vertellen wat het beleid is en dat komt dan goed over op de patiënt. Ook kan ze de patiënt goed geruststellen als degene iets vervelends is overkomen. Kortom, Kim is een waardevolle collega voor ons!”

 

Topmomenten uit de praktijk

De afwisseling en het onvoorspelbare, er gebeurt bijna altijd wel iets onverwachts, vindt Kim leuk aan haar werk. Ook het hechte team waar ze mee werkt, is belangrijk voor haar.
Maar, zegt ze zelf: “mijn voornaamste drijfveer is, dat ik het fijn vind dat mensen blij zijn als ik ze help of als ik ze gerust kan stellen. En hulp kan soms heel simpel zijn, even de oren uitspuiten van iemand die steeds slechter hoort bijvoorbeeld. Dat maakt voor hen een wereld van verschil!”

 

Is de praktijk iets voor jou?

Kim: “In deze baan kun je je verder ontwikkelen en je kunt elke dag nog nieuwe dingen leren. En het is zeker de moeite waard om een vak te kiezen binnen de gezondheidszorg. De zorg blijft altijd bestaan en blijft ontzettend belangrijk voor iedereen.”

 

Overzicht van alle verhalen

Geïnspireerd geraakt en wil je weten hoe je doktersassistent kunt worden? Ontdek het op deze pagina.

"Het is niet erg als je in het begin nog niet veel weet. Je bent constant aan het leren, zelfs jaren erna. Dat maakt dit vak zo interessant."