“Het ene moment kan ik bij een patiënt staan die met een slijptol in zijn hand heeft gesneden en het volgende moment bij iemand die enorme buikpijn heeft.”

Afke van der Vliet
Physician Assistant

 

 

Afke haar droom was om geneeskunde te studeren, maar na haar opleiding tot fysiotherapeut durfde ze het niet aan om meer studiegeld te lenen. Toen er 10 jaar geleden in het ziekenhuis een opleidingsplek vrijkwam tot Physician Assistant twijfelde ze geen moment. In 2,5 jaar tijd werd ze omgeschoold tot medisch professional. Zo heeft ze alsnog haar droom bereikt. Inmiddels werkt ze alweer twee jaar met veel plezier op de dagpraktijk én de huisartsenpost.

 

Afke in de praktijk

Op de dagpraktijk neemt Afke spreekuren over van de huisarts: “Soms zijn er casussen die ik voorleg tijdens een intercollegiaal overleg met de huisarts, medisch specialist of Physician Assistant met een betreffend specialisme. Maar meestal handel ik alles zelf af.” Op de huisartsenpost ziet ze voornamelijk spoedzorg. “Het leuke aan mijn baan is dat geen dienst hetzelfde is. Het ene moment kan ik bij een patiënt staan die met een slijptol in zijn hand heeft gesneden en het volgende moment bij iemand die enorme buikpijn heeft.”

 

Dit zeggen haar collega’s

Afke: “Ik denk dat ze me zullen omschrijven als enthousiast, vrolijk, zelfverzekerd en iemand die duidelijk weet wat ze wil.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Afke zal nooit de dag vergeten dat er een kind binnenkwam met een wond van haar lip richting haar wang: “Normaal doen we niets met lippen, maar deze wond was zó groot dat ik de plastisch chirurg in consult heb gevraagd. Via een beveiligde app heb ik foto’s gestuurd en er werd besloten tot hechten. Dat heb ik gedaan en daarna heb ik het resultaat met de plastisch chirurg gedeeld. Daarop kreeg ik te horen dat ik het heel netjes had gedaan en goed kon. Dat was een fijn compliment. Het meisje hield er een mooi resultaat aan over en weinig zichtbare littekens.”

Is de praktijk iets voor jou?

Als je enthousiast wordt van Afke’s verhaal zou ze je aanraden om ervoor te gaan: “Het is een heel leuk en afwisselend beroep! Als het je wat lijkt zou ik je aanraden om eens een dagje met een Physician Assistant mee te lopen. Dan kan je zelf kijken wat het allemaal inhoudt en of het bij je past.”

 

Overzicht van alle verhalen