"In deze tijd van het Covid-19 virus is de saamhorigheid en zorgzaamheid onderling alleen maar toegenomen, daar ben ik enorm blij mee.”

Diana Lucassen,

Huisarts

Diana Lucassen heeft een huisartsenpraktijk in een gezondheidscentrum in een gezellig dorp tussen Amsterdam in Utrecht. In het gezondheidscentrum waar ook de apotheek is gevestigd, werken vijf huisartsen, vijf doktersassistenten, twee praktijkverpleegkundigen, een praktijkondersteuner GGZ, een praktijkondersteuner GGZ-jeugd en een office manager. Een flink team waarin iedereen elke dag weer zijn best doet om alle patiënten zo goed mogelijk te helpen.

 

Diana in de praktijk

De dagelijkse praktijk van een huisarts is de afgelopen jaren wel veranderd. Doktersassistenten en praktijkondersteuners zijn daarbij echt onmisbaar geworden, vindt Diana. Ze hebben hun eigen spreekuren en voeren handelingen uit die tien jaar geleden nog gewoon door de huisarts werden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan wondbehandeling, oren uitspuiten, bloeddrukcontroles en uitstrijkjes maken.
“De doktersassistenten zijn het gezicht van de praktijk, het eerste aanspreekpunt.
Ze regelen de flow van de dag door de agenda’s te beheren. Dan hebben ze ook nog administratieve taken. Ze zijn onmisbare duizendpoten!”

 

De praktijk in tijden van Covid-19

Het werk in de praktijk is flink veranderd door de uitbraak van Covid-19, het Cornona-virus. De helft van het team werkt inmiddels vanuit huis. Rond de 95% van de patiënten wordt geholpen via de telefoon of via beeld-contact. In het gezondheidscentrum is het ongewoon stil. Veilig werken heeft alle prioriteit. Zo wordt er goed nagedacht over de protocollen rondom beschermende maatregelen als de artsen patiënten gaan zien met een verdenking op Corona.

 

De praktijk tijdens Covid-19 voor doktersassistenten en praktijkondersteuners

“De assistenten zijn een belangrijke vraagbaak voor patiënten. Er is veel vertrouwen in de adviezen die de assistenten geven. De assistenten kunnen bijvoorbeeld door triage veel patiënten met luchtwegklachten geruststellen en duidelijkheid bieden over wanneer ze door de huisarts gezien moeten worden.” De praktijkondersteuners begeleiden de chronisch zieken grotendeels via (beeld)bellen. Ook bieden ze psychologisch veel steun.

De protocollen rondom Covid-19 worden wekelijks doorgenomen met het team en ook zo nodig dagelijks aangescherpt. De praktijkondersteuners werken telefonisch of via beeld en bieden veel psychologische steun.

 

Een hecht team in crisistijd

Het allerbelangrijkste in deze tijd, is een hecht team, vertelt Diana. “Zo is het voor mij als praktijkhouder van belang dat ik de grote lijnen kan uitzetten in deze tijd. Maar binnen het team zijn anderen nodig die de details in de uitvoering meteen overzien, daar protocollen over maken en die ook praktisch uitvoeren.
In deze tijd van het Covid-19 virus is de saamhorigheid en zorgzaamheid onderling alleen maar toegenomen, daar ben ik enorm blij mee.”

 

Overzicht van alle verhalen