“Ik begeleid patiënten kortdurend en help hen om beter met hun psychische problemen om te gaan”

Gerrit Jan Postema
Praktijkondersteuner ggz

 

Gerrit Jan begon in de psychiatrie omdat hij graag mensen wilde helpen die door hun psychiatrische problemen buiten de maatschappij stonden. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om praktijkondersteuner te worden omdat dat volgens hem de beste plek is om patiënten hulp op maat te geven, omdat alle beschikbare tijd naar de patiënt gaat. Een keuze voor de huisartsenpraktijk is volgens Gerrit Jan ook een keuze tegen marktwerking in de ggz.

 

Gerrit Jan in de praktijk

Gerrit Jan: “Ik praat met kinderen, jeugdigen en volwassen tot 80-plus. Ik geef voorlichting over psychische problemen en uitleg over welke hulp er beschikbaar is. Ik begeleid patiënten kortdurend en help hen om beter met hun psychische problemen om te gaan. Ook verwijs ik naar collega’s als ik de patiënt zelf niet kan helpen. Intervisie met collega’s vormt de basis voor ontwikkeling en professionalisering van mijn werk als Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg.”

 

Dit zeggen zijn collega’s over hem

“Hij is gezellig en heeft gevoel voor humor. Hij is kalm en betrouwbaar. Zowel op vakinhoudelijk vlak als op het persoonlijke vlak is het fijn om met hem samen te werken. Ik maak graag gebruik van zijn jarenlange ervaring.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Het leuke aan het vak is volgens Gerrit Jan de kleinschaligheid en de korte lijn met de huisarts en de patiënt. “Dit is voordelig voor de patiënt: voor hen is de praktijk vaak een vertrouwde omgeving. Je werkt allemaal samen als een team en als patiënt word je hierin betrokken.”

 

Is de praktijk iets voor jou?

Als je graag mensen met hun psychische problemen wilt helpen zou deze functie wel eens iets voor jou kunnen zijn: “Psychische hulp in de huisartspraktijk of bij je thuis is fijn. Hoe meer we dit kunnen uitbreiden hoe beter. Het moet je wel liggen. Want naast de samenwerking met je collega’s werk je ook veel alleen.” Als die afwisseling bij je past zou Gerrit Jan je de volgende tips meegeven: “Geef mensen uitzicht op herstel, wees realistisch over mogelijkheden en geef mensen hoop.”

 

Overzicht van alle verhalen