“Ik vond het interessant om verder te kijken dan alleen de diagnose en mezelf te verdiepen in de ontwikkeling van de mens”

Peter Coolen
Verpleegkundig specialist GGZ

 

Peter Coolen begon ooit aan de opleiding verpleegkundige met het idee om in het ziekenhuis te gaan werken. Vanuit zijn toenmalige stage kwam hij terecht in de psychiatrie. Nu, een aantal jaar, later werkt Peter binnen de huisartsenzorg als verpleegkundig specialist GGZ. Deze functie heeft hij de afgelopen jaren gecombineerd met het geven van expert lessen, samenwerken met het sociale domein en zijn deelname aan de projectgroep ‘Van pionieren naar groei’. In dit interview deelt Peter zijn ervaringen en inzichten over zijn rol binnen de huisartsenzorg.


Van de psychiatrie naar de huisartsenzorg

Dertig jaar geleden begon Peter aan zijn hbo-opleiding tot verpleegkundige. Tijdens zijn stage ontdekte hij zijn passie voor de psychiatrie. Dit motiveerde hem om na het behalen van zijn diploma direct verder te studeren en de opleiding tot ‘Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige’ (SPV) te volgen. Vanuit daar is Peter terecht gekomen op een gesloten afdeling met volwassenen. Na afronding van de SPV opleiding is hij gaan werken op een afdeling met jeugd en jongvolwassenen. “Ik vond het interessant om verder te kijken dan alleen de diagnose en mezelf te verdiepen in de ontwikkeling van de mens.”

Na een tijdje kreeg Peter de kans om als SPV’er in de huisartsenzorg te werken. “In eerste instantie was dat een soort proef: vijf gesprekken met mensen die door hun huisarts waren doorverwezen. Dat beviel zo goed, dat ik uiteindelijk volledig bij een huisartsenorganisatie ben gaan werken. Ik merkte dat mensen het prettig vonden om hun verhaal te doen zonder meteen een doorverwijzing nodig te hebben.”

Toch merkte Peter dat hij meer wilde betekenen rondom behandelingen en medicatie. “Daarom mijn keus om de opleiding tot ‘Verpleegkundig Specialist’ GGZ te volgen. Dat gaf mij de mogelijkheid om zelf behandelverantwoordelijkheid te krijgen, diagnoses te stellen en medicatie voor te schrijven. Sindsdien heb ik mijn eigen spreekuur”, vertelt Peter.

 

Het combineren van verschillende functies

Peter vindt de combinatie van zijn verschillende functies binnen de huisartsenzorg ontzettend waardevol. Naast het hebben van zijn eigen spreekuur draagt hij actief bij aan de samenwerking binnen het sociale domein, heeft hij klinisch expert lessen verzorgd aan de opleiding ‘Verpleegkundig Specialist’ en is hij de afgelopen drie jaar nauw betrokken geweest bij het onderzoek ‘Van pionieren naar groei”. Een recente ontwikkeling is deelname aan het MDO Mentale Gezondheid waarin de huisartsenpraktijk, GGZ-aanbieders en het sociale domein elkaar ontmoeten.

Binnen het project ‘Van pionieren naar groei’ is er onderzoek gedaan naar de inzet van de Verpleegkundig Specialist (VS) GGZ in een huisartsenorganisatie. Peter: “Eigenlijk precies mijn situatie. Door verschillende observaties en interviews met huisartsen en patiënten, hebben we uiteindelijk twee handreikingen ontwikkeld. Eéntje voor de huisarts en eentje voor de VS GGZ. Iets waar ze direct mee aan de slag kunnen, en hopelijk ook echt gaan doen. Want ik ben van mening dat je binnen een huisartsenpraktijk in deze tijden van wachttijden in de GGZ, schaarste en toename van psychische klachten veel patiënten de noodzakelijke behandeling kan bieden. Hierdoor kan erger worden voorkomen en kan continuïteit geboden worden. Mijn deur staat nu altijd op een kier en ik ken het dorp inmiddels.”

 

Een blik op de toekomst

Peter twijfelt geen seconde als er aan hem gevraagd wordt hoe hij naar de toekomst kijkt. “Ik zal dit werk altijd blijven doen. Mijn switch naar de huisartsenzorg waar ik op het gebied van psychiatrie mijn eigen spreekuur run, vind ik echt heel fijn. Ik denk dat de problematiek binnen deze sector alleen maar toe blijft nemen, daarom vind ik mijn bijdrage aan het onderzoek binnen de VS GGZ ook zo belangrijk. Ik geloof echt dat we de huisartsenzorg breder kunnen gaan organiseren. Daar blijf ik mezelf hard voor maken!”

Overzicht van alle verhalen