“Ik ben verantwoordelijk voor de zorg van mijn eigen patiënten onder supervisie van de huisarts”

Yüksel Barutcu
Physician Assistant

 

 

Yüksel wilde altijd al iets voor zijn medemens betekenen. Hij studeerde HBO Verpleegkunde en werkte als praktijkverpleegkundige in het asielzoekerscentrum. Hij wilde graag meer verantwoordelijkheid dus toen hij de kans kreeg om de Masteropleiding tot Physician Assistant te volgen twijfelde hij geen moment. Het was een schot in de roos. Inmiddels werkt hij ongeveer zes jaar als Physician Assistant: “Ik vind het zo’n ontzettend leuk en interessant beroep. Ik heb veel verantwoordelijkheid, raak nooit uitgeleerd en heb een positieve invloed op mensen.”

 

Yüksel in de praktijk

De dagelijkse bezigheden van Yüksel bestaan uit spreekuren binnen de huisartsenzorg: “Binnen mijn bevoegd- en bekwaamheden ben ik verantwoordelijk voor de zorg van mijn eigen patiënten onder supervisie van de huisarts. Dat maakt mijn baan erg leuk. Wel heb ik specifieke aandachtsgebieden zoals klein chirurgische handelingen, KNO, huid, SOA, gastro-intestinaal, bovenste extremiteiten, onderste extremiteiten, longziekten. Patiënten met klachten in een van deze aandachtsgebieden worden primair bij mij gepland. Vanuit daar stel ik een diagnose en behandelplan en ga ik samen met de patiënt kijken of een behandeling aanslaat.”


Dit zeggen collega’s over hem

Yüksel: “Collega’s beschrijven me als eerlijk, loyaal, oprecht, ambitieus, gedreven en behulpzaam. Ik ben ook direct, wat soms verkeerd kan worden opgevat, maar dan wordt er altijd over gesproken. Collegialiteit, veiligheid en respect vind ik erg belangrijk op de werkvloer.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Volgens Yüksel is iedere ervaring met een patiënt bijzonder. “Ieder mens is verschillend en dat maakt het zo bijzonder in dit vak. Ik kom verschillende type mensen tegen waarmee ik soms echt een band opbouw. Als ik tevreden en blije patiënten heb voel ik me goed en voldaan aan het einde van de dag. Dit geeft ook energie om weer verder te gaan en een ander te helpen en een positieve inbreng te hebben in iemands leven.”

 

Is de praktijk iets voor jou?

Yüksel raadt zijn beroep zeker aan: “Je functioneert als een basisarts onder supervisie van de specialist. Met de jaren bouw je ervaring en vertrouwen op waardoor je je takenpakket kunt uitbreiden. Dat maakt dit beroep uitdagend en interessant.”

 

Overzicht van alle verhalen