“Het is ontzettend motiverend om te zien hoe je soms met kleine aanpassingen de gezondheid van patiënten kunt verbeteren.”

Jolanda Vlemmings,

Praktijkondersteuner

 

Jolanda Vlemmings

De onregelmatige diensten in de acute psychiatrie waren voor Jolanda moeilijk te combineren met haar gezin. Ze stopte met haar baan en bleef thuis voor de kinderen.
Na een paar jaar begon het echter toch weer te kriebelen. Jolanda wilde weer aan het werk, liefst in de zorg met vaste werktijden én de vrijheid om zelfstandig te kunnen werken. Onmogelijk? Zeker niet! Jolanda volgde de post Hbo-opleiding tot praktijkondersteuner somatiek en werkt inmiddels met veel plezier op vaste werktijden én met een eigen spreekuur, als praktijkondersteuner somatiek in Helmond.

 

Jolanda in de praktijk

Het grootste deel van Jolanda’s werkdag bestaat uit direct contact met patiënten. Op haar spreekuur ziet ze patiënten met diabetes, hart- en vaatziekten en mensen die een vergroot risico lopen om deze ziekten te ontwikkelen. “Het meest motiverend is het om mensen informatie te geven over verschillende ziektebeelden, en hen te helpen hun leefstijl te verbeteren. Dat kan echt zoveel verschil maken. Soms hoeven patiënten door een verandering in hun leefstijl zelfs bepaalde medicijnen niet meer te slikken”, vertelt Jolanda. Naast haar eigen spreekuur heeft ze administratieve taken en voert ze overleg met huisartsen en andere disciplines. Ook gaat ze op visites bij patiënten die niet zelf op het spreekuur kunnen komen.

 

Dit zegt haar collega

Jolanda is een lieve, spontane en betrokken collega. Patiënten zijn blij met haar en wij ook!”

 

Topmomenten uit de praktijk

Jolanda werkt in een praktijk in de binnenstad van Helmond, met een zeer diverse patiëntenpopulatie. Een groot deel van de patiënten heeft een klein budget en weinig medische kennis. Juist die diversiteit geeft een meerwaarde aan haar werk vindt Jolanda.
“Wij signaleren vaak als eerste de gevolgen van ongezond gedrag en kunnen veel winst behalen wanneer we patiënten kunnen motiveren om hun levensstijl aan te passen.”

Het meest grappige wat ze meemaakte in de praktijk? “De keer dat ik een patiënt adviseerde om wat meer vette vis te eten en deze vrouw antwoordde: “Oh, maar ik eet iedere week kibbeling op de markt!”

Is de praktijk iets voor jou?

Jolanda: “Zoek je een uitdagende, afwisselende en dankbare baan in de zorg met eigen verantwoordelijkheid? Dan is praktijkondersteuner absoluut iets voor jou. De meeste huisartsenpraktijken bieden ook ondersteuning om je verder te ontwikkelen via scholing, cursussen of symposia. Werktijden zijn vaak bespreekbaar en er is voldoende werk in te vinden.”

 

Overzicht van alle verhalen

 

Geïnspireerd geraakt en wil je weten hoe je praktijkondersteuner kunt worden? Ontdek het op deze pagina.

“Met kleine stapjes zijn mensen ook heel tevreden. Het hoeven niet altijd grote stappen te zijn.”