“Het mooiste aan dit vak is, dat je echt een speciale band op bouwt met patiënten.”

Kubra Bayrakdar,
Praktijkondersteuner

 

kubra_bayrakdar

Door haar enthousiaste en daadkrachtige handelen, brengt Kubra mensen in beweging. Met haar begeleiding en adviezen, in samenspraak met de huisarts, maakt ze het verschil in het leven van veel van haar patiënten. En dat is precies waar ze naar opzoek was!
Voordat Kubra als praktijkondersteuner aan de slag ging, werkte ze als Radiotherapeutisch laborant op de afdeling Radiotherapie in het ziekenhuis. Ze was nauw betrokken bij de behandeling van met name patiënten met kanker, waaronder ook ongeneeslijk zieke patiënten.
Ze had intensief contact met de patiënten die bij haar kwamen, maar na de behandeling verdwenen ze uit zicht. Kubra wilde graag een baan waarin ze patiënten langduriger kon begeleiden en op de hoogte kon blijven van de resultaten. Die baan heeft ze gevonden, als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk!

 

Kubra in de praktijk

Kubra’s dag begin met het doornemen van de agenda, het doorlezen van aantekeningen en
uitslagen van het laboratorium van de mensen die ze die dag gaat zien. De agenda is ingedeeld in verschillende blokken van 20 en 30 minuten.
Als praktijkondersteuner begeleidt Kubra patiënten met chronische lichamelijke klachten. Dit zijn met name patiënten met diabetes, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Daarnaast begeleidt ze rokers die willen stoppen. Kubra geeft voorlichting over het ziektebeeld, begeleidt patiënten met hun medicatiegebruik, helpt hen veranderingen in hun leefstijl door te voeren en ze voert controleonderzoeken uit. Elke dag is anders en geen patiënt is hetzelfde. De afwisseling is een van de vele leuke kanten aan het werk als praktijkondersteuner volgens Kubra.

 

Dit zegt haar collega

De huisarts met wie Kubra samenwerkt is heel blij met haar.
Kubra is een echte teamspeler. Ze is bovendien assertief en leergierig. Ze weet de patiënten te stimuleren en motiveren. Ze kent haar grenzen en overlegt waar nodig met mij. Wat ik ook fijn vind, is dat ze breed inzetbaar is: ze kan zorg bieden aan DM-patiënten, patiënten uit de CVRM-groep, patiënten met COPD en mensen die begeleiding willen met het stoppen met roken. Zij is ook in staat om een ECG en EAI te maken. Ze stelt ook zelf de indicatie wanneer een ABPM zinvol kan zijn en kan de uitslag interpreteren.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Kubra hoeft niet lang na te denken over de vraag wat de mooiste momenten uit de praktijk zijn.
“De speciale band die je met patiënten opbouwt vind ik heel bijzonder! Dat is waarom ik wilde switchen van baan. Sommige patiënten nemen iedere keer als ze op vakantie gaan een klein cadeautje voor me mee. Dat zegt wel iets over wat je voor die mensen betekent. En, als je een goede band met je patiënten hebt, nemen ze ook sneller iets van je aan en daar gaat het uiteindelijk om. Dat ze zich beter gaan voelen.”

 

Is de praktijk iets voor jou?

“Wil jij elke dag met een goed gevoel naar huis gaan omdat je een verschil hebt kunnen maken in iemands leven? Dan is een baan als praktijkondersteuner helemaal iets voor jou.”

 

Overzicht van alle verhalen

 

Geïnspireerd geraakt en wil je weten hoe je praktijkondersteuner kunt worden? Ontdek het op deze pagina.

“Met kleine stapjes zijn mensen ook heel tevreden. Het hoeven niet altijd grote stappen te zijn.”