"Ik krijg er energie van als mensen trots op een volgende controle vertellen dat het nu wel gelukt is om wat af te vallen of meer te bewegen."

Linda Huisman,

Praktijkondersteuner

 

Linda Huisman

Een enthousiaste, vrolijke zorgprofessional met volop nieuwe ideeën en altijd een luisterend oor voor haar patiënten, dat is Linda ten voeten uit. Als gediplomeerd doktersassistente wilde Linda zich graag nog verder ontwikkelen. In het ziekenhuis waar ze werkte, bleken de mogelijkheden beperkt. Voor Linda was dat allesbehalve een streep door haar plannen. Vanwege de zelfstandigheid in haar huisartsenpraktijk en mogelijkheden tot ontwikkeling zag Linda een baan als praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk wel zitten. En dus verruilde ze het ziekenhuis voor een huisartsenpraktijk, volgde de tweejarige opleiding tot praktijkondersteuner en draait nu met veel plezier haar eigen spreekuren.

 

Linda in de praktijk

Binnen de huisartsenpraktijk begeleidt Linda mensen met Diabetes Mellitus type 2, COPD, Astma, Hypertensie, CVRM en stoppen met roken. Een keer per drie, zes maanden of jaarlijks komen haar patiënten langs voor reguliere controle. Naast de standaard controle is juist het contact met de mensen en het verschil dat ze in hun (manier van) leven kan maken iets wat haar werk in de praktijk waardevol maakt. Via motiverende gesprekken probeert Linda gezond gedrag te stimuleren en ze houdt goed in de gaten of het gevoerde beleid voldoet aan de criteria van de huidige NHG-standaard.

In de praktijk is voldoende ruimte voor Linda’s ideeën. Om haar patiënten te stimuleren meer te bewegen zette ze vier jaar geleden de Keppel Challenge op. Een lokale wandelgroep voor mensen met en zonder diabetes met als doel een gezond gewicht, goede bloedsuikerwaarden en bloeddruk, dus een betere kwaliteit van leven bereiken en behouden.

 

Dit zegt haar collega:

“Linda is een geweldige collega met enorme passie voor haar werk en sociale contacten. Mensen komen graag bij haar en gaan vol goede moed weer weg. Zij vormt een stabiele basis waar patiënten op terug kunnen vallen. Onder Linda’s leiding en begeleiding is de Keppel challenge uitgegroeid tot een begrip in de dorpen Hummelo, Keppel en Drempt.”

 

Topmomenten uit de praktijk

Linda: “Ik krijg er energie van als mensen trots op een volgende controle vertellen dat het nu wel gelukt is om af te vallen of meer te bewegen. Dan kan ik het verschil laten zien in een risicoscore tabel of in de uitslag van het laboratoriumonderzoek.”

Op 14 november 2019 was er de uitreiking van de Passie Award door de zorggroep Huisartsenzorg Oude-IJssel. Met de Keppel Challenge en het koffie-uurtje voor ouderen heeft de huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel deze prijs gewonnen, een geweldige erkenning voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën om mensen verder te helpen.

 

Is de praktijk iets voor jou?

Linda: “Uiteraard kan ik het werk als praktijkondersteuner van harte aanbevelen. De basis is goed geregeld met een vaste structuur en een zorggroep achter je. En verder kun je er een eigen invulling aan geven. Het geeft een stabiele basis, inkomen én de vrijheid om jezelf te ontwikkelen.”

 

Overzicht van alle verhalen

 

Geïnspireerd geraakt en wil je weten hoe je praktijkondersteuner kunt worden? Ontdek het op deze pagina.

“Ik kwam erachter dat mensen heel weinig inzicht hadden over hun ziektebeeld.”